Dat het drinken van groene thee veel voordelen heeft voor je gezondheid, is geen geheim. Dit komt omdat de theeblaadjes vlak na het oogsten onmiddellijk geroosterd of gestoomd worden. Hierdoor behouden de blaadjes hun rijke groene kleur en hun heilzame bestanddelen.
Zo is het drinken van groene thee goed o.a. goed voor
- spijsvertering
- hart en bloedvaten
- immuniteit
- huid
Maar hoe zit het nu juist met de aanwezigheid van cafeïne in groene thee?
Hoeveel cafeïne zit er in groene thee
De hoeveelheid cafeïne die aanwezig is in groene thee hangt af van hoe de theeblaadjes na het oogsten verwerkt worden. Elk type groene thee heeft dus een ander cafeïnegehalte. Je kan ervan uitgaan dat de waarde van cafeïne in een gemiddeld kopje groene thee schommelt tussen de 15 à 75 mg.
Enkele bekende soorten groene thee en hun cafeïnegehalte
Matcha: De bijzondere smaak van deze groene thee wordt ondermeer gerealiseerd doordat de theeplantjes bijna het gehele groeiproces in de schaduw doorbrengen. Men gebruikt de volledige theeblaadjes voor het maken van Matcha en de thee is dankzij de speciale bereidingswijze van uitzonderlijk hoge kwaliteit.
- een zoete en frisse umami smaak
- hoog cafeïnegehalte
- aanwezigheid van L-theanine zorgt voor stressvermindering, dit balanceert het hoge gehalte aan cafeïne
Shincha Gyokuro: Deze groene thee is één van de meest kwalitatieve groene theesoorten op de markt. In Japan verwijst Shincha naar de eerste pluk van de theeblaadjes. Voor Gyokuro thee worden dus enkel de beste blaadjes geplukt. De speciale smaak van deze thee wordt mede gecreëerd doordat de theeplanten 20 dagen voor de oogst afgedekt worden van de zon.
- hoogste graad van groene thee
- een zachte smaak die ook licht zoet en grassig is
- bevat weinig cafeïne
Sencha: Vaak heeft groene thee een scherpere smaak omdat de theeblaadjes vlak na het oogsten verwerkt worden en zo hun aroma’s vasthouden. Maar de Sencha thee in het Thélene gamma heeft net die zachte smaak van frisse, jonge theeblaadjes.
- deze groene thee valt goed in de smaak bij beginnende groene theedrinkers
- milde smaak met een kleine zoete toets
- cafeïnegehalte kan aan de hoge kant liggen aangezien de blaadjes vroeg op het jaar geoogst worden
Bancha: Bancha thee is een groene theesoort die gemaakt wordt van de grotere bladeren van de theeplant die in het najaar geplukt worden. De theeblaadjes die gebruikt worden voor Bancha thee zijn dus meer matuur dan de blaadjes voor Sencha thee. Hierdoor bevatten ze veel minder cafeïne dan Sencha thee.
- Groene thee met een kruidige smaak
- Mooie goud-gele kleur
- Bevat ongeveer de helft minder cafeïne dan Sencha thee
Groene thee melanges en hun cafeïnegehalte
Groene thee is een theesoort die zich smaakgewijs heel goed laat mengen met andere theesoorten. Hierdoor wordt de variëteit van groene thee enorm uitgebreid en heb je een heel scala aan smaken om mee te experimenteren. Wanneer je kiest voor melanges van groene thee, dan zal de hoeveelheid cafeïne lager liggen dan in de pure vorm, zeker wanneer de extra ingrediënten weinig of geen cafeïne bevatten.
Lovely lemon: Zoals de naam al doet vernoemen bevat deze melange naast groene thee ook citroenschil, citroengras en citroenaroma. De aanwezigheid van de citruselementen zorgt ervoor dat het cafeïnegehalte lager wordt.
- verfrissende theemelange
- zowel warm als koud te drinken
- matige hoeveelheid cafeïne
Orange Cookie: Een theemelange van groene Sencha thee met appel, kaneel, sinaasappel, rode peper, korianderzaadjes, kruidnagel, kardemom en kaasjeskruid. De combinatie van de winterse kruiden met de smaak van romige cake en sinaasappel maken van deze melange een uitstekend kopje troost. Heerlijk op koudere avonden.
- Unieke smaakmix van kruiden en fruit
- Laag cafeïnegehalte
Smiling Buddha: Een theemelange waar je van opkikkert. Deze mix van groene Sencha met citroengras, citroenschil, goudsbloem en gember geeft jouw energielevel een kleine boost.
- Een frisse citrussmaak met een vleugje gember
- Laag cafeïnegehalte
Marrakech nights: Groene Chinese gunpowder thee gemengd met pepermunt, nanamunt en natuurlijke aroma’s. Gunpowder thee staat bekend om zijn hele hoge gehalte aan cafeïne. Maar de aanwezigheid van munt in deze melange brengt de waarde van de cafeïne weer wat meer in balans.
- Frisse munt smaak
- Gunpowder thee bevat veel cafeïne
Wat zijn de voordelen van cafeïne in groene thee ?
De voordelen van cafeïne in groene thee zijn dezelfde als de voordelen van cafeïne in koffie. Alleen ligt de hoeveelheid ervan in een kopje groene thee beduidend lager dan in een kopje straffe koffie.
Cafeïne
- verhoogt je energieniveau
- bestrijdt vermoeidheid
- maakt je alerter
- verbetert je concentratie
Wat zijn de nadelen van cafeïne in groene thee?
De nadelen van cafeïne in groene thee uiten zich bij het overmatig drinken ervan. Het is zo dat de waarde van cafeïne in groene thee lager ligt dan in koffie. Toch kan je ook hier best niet overdrijven met het drinken van thee met hoge cafeïne waardes. Zoals je kan lezen is er wel wat verschil tussen de variaties groene thee. En natuurlijk is de ene persoon de andere niet.
Overmatig consumeren van cafeïnehoudende dranken:
- creëert rusteloosheid
- wekt angstgevoelens op
- zorgt voor hoofdpijn
- maakt je prikkelbaar
- bezorgt je hartkloppingen
- doet je duizelen
Wat is het verschil tussen cafeïne en theïne?
Soms hoor je ook wel eens de term theïne gebruikt worden. Dit is net hetzelfde als cafeïne. Er is dus geen verschil tussen deze twee termen. Het zijn 2 verschillende benamingen voor dezelfde stof.Theïne wordt wel eens gebruikt als men het heeft over cafeïne in thee.
Bestel groene thee bij een erkend theesommelier
Behalve het feit dat groene thee een energiebooster is, bevat deze thee ook antioxidanten die goed voor je lichaam zijn. De theeblaadjes produceren de antioxidanten om zich te beschermen tegen insecten, maar wanneer je zelf thee met antioxidanten drinkt, merk je daar ook heel wat voordelen van!
Groene thee is steeds afkomstig van dezelfde plant, namelijk van de blaadjes van de Camellia Sinensis. De diversiteit van de verschillende soorten worden dus bepaald door de manier waarop de theeblaadjes na het oogsten verwerkt worden.
Dit is dan weer van invloed op de hoeveelheid cafeïne in de thee.
Heb je nog vragen over het gebruik van groene thee of over de melanges met groene thee? Neem dan contact op met Thélene.
Kom ook langs in onze theewinkel in Nieuwpoort-Bad waar je terecht kunt voor een ruim assortiment aan heerlijke theesoorten, accessoires en zoetigheden.